Select Page

Zaštita pokosa

Mjere zaštite pokosa, obično postavljene uz prometnice, imaju za cilj spriječiti pojavu nestabilnosti i osigurati zaštitu od odrona svih onih koji se nađu u blizini.

Više informacija o osluzi

Zaštita pokosa odnosi se na skup mjera i postupaka koji se provode kako bi se očuvala kvaliteta i integritet tla, te spriječila erozija i degradacija tla.

Mjere zaštite pokosa najčešće se postavljaju uz prometnice kako ne bi došlo do odrona koji bi mogao napraviti štetu vozačima, ali i infrastrukturi.

Zaštita pokosa može se raditi na razne načine, a neki od najpoznatijih su zaštita zaštitnim mrežama, geotehničkim sidrima i mlaznim betonom.

Zaštitne mreže su materijali od specijalnih sintetičkih vlakana ili metalnih žica koje se koriste za sprječavanje erozije tla i zadržavanje padajućeg materijala na pokosima. Geotehnička sidra su čelične ili sintetičke šipke koje se koriste za povezivanje tla s konstrukcijama ili za međusobno povezivanje slojeva tla na pokosima. Mlazni beton, poznat i kao shotcrete, je postupak primjene betona na površinu klizišta uz pomoć posebne mlaznice.

Zaštita stijenskog pokosa (Grad Rijeka)

Sanacija pokosa za Hrvatske ceste d.o.o.

Privremena zaštita pokosa na Istarskom ipsilonu

Sanacija pokosa na autocesti Zagreb-Macelj

Sanacija pokosa na lokalnim cestama Dubrovačko-neretvanske županije

Sanacija pokosa prilikom gradnje Konzumovih i Kauflandovih trgovina