Sanacija klizišta

Sanacija klizišta proces je koji se provodi s ciljem stabilizacije i otklanjanja opasnosti koje klizišta predstavljaju za okoliš i infrastrukturu. Ovaj proces najčešće se provodi neposredno uz prometnice.

Više informacija o usluzi

Klizišta nastaju kao posljedica različitih prirodnih ili ljudskih uzroka, kao što su obilne kiše, loša drenaža, geološke osobine tla, neodgovarajuća gradnja ili iskopavanje.

Prvi korak u sanaciji klizišta je detaljna geotehnička analiza, na temelju koje inženjeri razvijaju odgovarajuće planove za stabilizaciju klizišta. Sanacija klizišta može uključivati različite tehnike i postupke, ovisno o specifičnostima svakog pojedinačnog klizišta. Za sanaciju klizišta mogu se koristiti različiti materijali i tehnike za jačanje tla kako bi se povećala njegova stabilnost. To može uključivati injektiranje tla s vezivnim materijalima, ugradnju sidrišta i armiranje klizišta geotehničkim tkaninama.

U nekim slučajevima, klizišta se mogu sanirati izgradnjom potpornih konstrukcija, kao što su zidovi za potporu ili nagiba. Ove konstrukcije pomažu u zadržavanju tla i sprječavanju daljnjeg klizanja.